Ilyen mikor Hitler beszél

Ilyen mikor Hitler beszél

[div id=”right-box”][div class=”right-box-inner”][div class=”right-box-title”]A hangfelvétel[end-div][div class=”right-box-p”]

[end-div][end-div]

[div class=”right-box-inner”][div class=”right-box-title”]Carl Gustaf Emil Mannerheim[end-div][div class=”right-box-p”]Carl_Gustaf_Emil_MannerheimFinn marsall, politikus, hadvezér a második világháborúban.

Sokáig a cári hadsereg tisztje volt, de 1917-ben hazatért Finnországba, ahol az 1918-as finn polgárháborúban a fehérek oldalán harcolt, és nagy szerepe volt a győzelem kivívásában.

1939–40-ben ő vezette a finn hadsereget a téli háborúban. Finnország 1941. augusztus 26-án csatlakozott a Szovjetunió elleni háborúhoz. Mannerheim ekkor újra fővezér lett. A finnek azonban kikötötték, hogy csak elvesztett területeiket szerzik vissza, így Mannerheim nem tett eleget több német követelésnek. Amikor 1944-ben a finn kormány átállt a szövetségesekhez, Mannerheim kénytelen volt az országban állomásozó német csapatok ellen fordulni. A lappföldi háborúban legyőzte őket.

1944–1946 között Finnország államfője volt. 1947-ben Svájcba utazott, és többé nem tért haza. 1951. január 27-én halt meg Lausanne-ban.

[end-div][end-div][end-div]

Hitler beszédhangját őrző hanganyagot tett közzé honlapján a Daily Mail brit lap. A felvétel érdekessége, hogy az egyetlen hanganyag, amin Adolf Hitler normális beszédhangja hallható. A vezér beszélgetőpartnere Carl Mannerheim finn marsall. Hangneme személyes, kötetlen.

A vezér hangját ebben a formában soha nem rögzítették, ő nagyon ügyelt arra, hogy személyét övező mesterséges karizma ne sérüljön, nem mellesleg rá is jellemző volt a diktátorok üldözési mániája.

Hitler asztali beszélgetéseit ugyan kiadták már könyvben is, a gyűjtemény magyarul is megjelent. Ilyen jellegű audióanyagot, ami nem egy nyilvános beszédet rögzít, még nem találtak.
Hitler 1942. június 3-án járt Finnországban, többek között 75. születésnapja alkalmából tett baráti látogatást Mannerheim marsallnál. A találkozást Hitler személyesre, az ő szavajárásával élve „frontlátogatás jellegűre”, tervezte.

A két vezető beszélgetésének első 10 percét, egy bizonyos Thor Damen hangmérnöknek sikerült rögzíteni. Damen eredeti feladata az volt, hogy Hitler születésnapi köszöntőjét rögzítse. Miután a találkozó hivatalos része véget ért, Damennek le kellett volna állítani a felvevőt, de úgy döntött, hogy bekapcsolva hagyja. Az SS őrök ugyan észrevették a ténykedését és leállították, de a szalagot nem sikerült megsemmisíteniük. Talán mert a szituációban nem lett volna üdvös, ha egy baráti országban erősködnek (sic.).

01A88FD80000044D-0-image-a-34_1449224622696

Az ominőzus beszélgetésről készített kép | FOTO: AFP

A szalag az 50-es évekig rejtve volt, csak ekkor hozták nyilvánosságra. Bár sokáig úgy vélték, hogy hamisítvány.

A beszélgetés tárgya Szovjet Oroszország fegyvergyártása, azon belül az a tény, hogy a háború első évében a szovjetek több mint 35000 tankot gyártottak.

Az egy perces felvételen a Führer kifejti:

Ha valaki azt mondta volna nekem, hogy egy nemzet képes 35000 tankot kiállítani, azt mondtam volna neki: „Istenem, maga uram mindent duplán lát, vagy tízszeresen. Maga őrült, szellemeket lát”…

A beszélgetés további részében a kramatorszki tankgyár hihetetlen termelékenységét méltatja a vezér, hangján hallani, mennyire le van nyűgözve a szovjetek képességeitől.

(dailymail.co.uk, rp)

top
TOP